Na prijedlog Mirnesa Ajanovića u Federaciji BiH ukinuta mjera obaveznog karantina od 14 dana

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici je donio odluku o ukidanju obaveznog karantina u trajanju od 14 dana, a nakon što je zahtjeva za njegovo ukidanje uputio Mirnes Ajanović, kako bi se konačno riješio status neljudski zatvorenih osoba u tuzlanskom Studentskom domu i Hotelu „Tehnograd“.

U srijedu su članovi porodica „zatočenih“ radnika krenuli u masovno ukupljanje ispred Studentskog doma, a u pomoć su pozvali advokata Mirnesa Ajanovića da im pokuša obezbjediti pravnu pomoć. Naša ekipa bila je na licu mjesta i svjedočili smo ogromnom ogorčenju zatočenih građana i njihovih porodica.

Mirnes Ajanović je došao pred okupljenje građane, ali, kako je naglasio, ne kao advokat nego kao predsjednik Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda Gradskog vijeća Tuzla, te je, nakon što je sa prisutnima dogovorio preporučenu distancu, odmah reagovao pozvavši načelnika Kantonalnog štaba Civilne zaštite Zorana Jovanovića, koji se takođe u vrlo kratkom vremenu našao na licu mjesta.

Na prijedlog Mirnesa Ajanovića, načelnik CZ TK Zoran Jovanović odmah je uputio prijedlog Federalnoj upravi CZ da se izmjene propisi koji regulišu izolaciju i samoizolaciju po hitnom postupku, te da se radnici koji su bili u tranzitnom putovanju tretiraju kao i vozači kamiona. To znači da se ovi radnici usmjeravaju u kućnu izolaciju, a ne u prinudne masovne izolatorijume kakvi su tuzlanski Studentski dom i Hotel „Tehnograd“.

Nova naredba podrazumijeva da će osobe koje ulaze u BiH sada automatski ići u kućnu izolaciju, a policija će biti nadležna da redovno obilazi takve osobe.
Također i osobe koje se trenutno nalaze u organiziranim karantinima bit će puštene kući gdje će u skladu s propisima boraviti u izolaciji koliko je propisano.

Mirnes Ajanović je danas posjetio radnike u karantinu i saopštio im ovu vijest. Raspoloženje izolovanih radnika možete pogledati u video prilogu.