Video: Mirnes Ajanović odbranio borce i na sudu

Danas je u Tuzli okončan postupak pred Općinskim sudom u Tuzli protiv boraca koji su zbog martovskih protesta uhapšeni i protiv kojih je pokrenut sudski proces.

Mirnes Ajanović, u svojstvu advokata optuženih boraca, uspio se izboriti za najblažu sankciju, koja se može tretirati i kao oslobađajuća presuda. Naime, borci koji su protestvovali na petlji Šićki Brod danas su samo ukoreni, te su oslobođeni i sudskih troškova.

„Svi danas prisutni borci koji su bili na protestima na petlji Šićki Brod 3. 3. ove godine, danas su pred sudom priznali da su došli na proteste kako bi se borili za svoja prava koja traže gotovo dvije decenije, da nisu imali namjeru bilo koga povrijediti niti praviti bilo kakve nemire, ali da su svojim protestima željeli prisiliti vlast da donese zakon o pravima boraca. U tome su i uspjeli, što su pokazale odluke Vlade i Parlamenta FBiH gdje je sada usaglašavanje zakona. To sam Sudu prezentirao, ukazao sam na okolnosti samog događaja, opravdanost samih protesta dokazana je time da su zakon donijeli i zamolio sam Sud da u ovakvoj situaciji donese odluku ukora”, istakao je Ajanović, koji je borce zastupao bez naknade.

Podsjećamo, tokom protesta bio je jedan od rijetkih koji je bio sa borcima, a 3. marta kada su u policijskoj akciji na petlji Šićki Brod borci uhapšeni i privedeni, Ajanović ih je brzom reakcijom uspio isti dan osloboditi iz pritvora, te ih je nastavio braniti i u sudskom postupku.

“Svi su istakli da policija prilikom dešavanja nije upotrebljavala silu te da su bili korektni, kao i borci. Ovo je primjer svima ostalima, policiji, pravosudnim organima i borcima, da kada učestvuju u protestima uz korektan odnos jednih prema drugima imamo rezultat da borci, bez obzira na prijavu koju su imali, idu kući pod ukorom. Ovo je najbolje što se moglo dobiti u ovom postupku”, rekao je Ajanović novinarima nakon izricanja sudske odlike.

Među privedenim 3. marta ove godine na petlji Šićki Brod u Tuzli bio je i demobilisani borac iz Gračanice Damir Džafo.

“Kada nas je sutkinja pitala da li smo krivi, rekli smo da jesmo. Prvo smo krivi jer smo 1992. branili ovu državu, nismo znali da će biti ovakva. Krivi smo što tražimo istinu i pravdu, a ako je grijeh što to tražimo, spremni smo da snosimo odgovornost”, rekao je Džafo.

Damir Džafo zahvalio se Ajanoviću i putem svog Facebook profila, gdje je napisao: „Zahvalio bih se Mirnesu Ajanoviću koji se od prvog dana stavio na raspolaganje demobilisanim borcima, da ih zastupa bez ikakve naknade. Urezale su mi se njegove riječi – vi ste nas branili u ratu, mogu i ja vas u miru, da se bar malo odužim.