Sudija priznao da je sudsku odluku o pritvoru Faruka Balijagića izradio prije suđenja

U povodu zvaničnog priznanja od strane sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenka Ružića – da je sudsku odluku o određenju mjere pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu izradio prije suđenja, saopštenjem za javnost oglasio se advokat Mirnes Ajanović. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Kao branitelj osumnjičenog Faruka Balijagića obavještavam javnost da je sudija Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenko Ružić zvanično priznao u sudskom Rješenju od     28. 9. 2015. godine (broj: 09 0 K 024169 15 Kpp 20) – da je sudsku odluku o određenju mjere pritvora Faruku Balijagiću i njegovom sinu izradio prije početka sudskog ročišta.

U sudskom Rješenju sudija Jasenko Ružić konstatuje, citiram: “Obzirom da se u žalbi branioca osumnjičenih advokata Mirnesa Ajanovića navode okolnosti pod kojim je rješenje o određivanju pritvora urađeno ranije i to prije završetka ročišta po izjašnjenju osumnjičenih o pritvoru…”, završen citat, te sudija na strani pet navodi i, citiram: “Stoga je rješenje o određivanju pritvora od 18. 09. 2015. godine moralo biti pripremljeno ranije”, završen citat. Navedeno dokazuje brutalnu povredu Evropske konvencije iz člana 6. Pravo na pravično suđenje, a u vezi sa članom 5. Pravo na slobodu, uz nezapamćenu povredu Zakona o krivičnom postupku FBiH. Nikada nigdje, u cijelom svijetu, koliko je poznato, nije se dogodilo da sudija presudi prije suđenja, odnosno da donese sudsku odluku o pritvoru prije nego što je održano zakonom propisano obavezno suđenje!!!

Postupajući sudija u daljem tekstu sudskog Rješenja navodi, citiram: “Pri tom sudija za prethodni postupak navodi da su ispoštovane odredbe člana 145. stav 2. ZKP-a FBiH, koje propisuju da pritvor određuje rješenjem sud na prijedlog tužioca a nakon što prethodno sasluša osumnjičenog na okolnosti razloga zbog kojih se pritvor predlaže, a što je i učinjeno održavanjem ročišta dana 18. 9. 2015. godine”, završen citat. Dakle, sudija Jasenko Ružić smatra da su zakonska prava Faruka i Ade Balijagića da prethodno budu saslušani – u potpunosti ispoštovana, jer je sudija prije sudskog ročišta izradio sudsko rješenje o pritvoru – a zatim odslušao Balijagiće na sudskom ročištu!?!

Dalji komentar naprijed citiranog nezakonitog djelovanja sudije Kantonalnog suda u Sarajevu Jasenka Ružića nije ni potreban, jer je evidentno da su brutalno povrijeđene procesne norme vođenja sudskog postupka, zbog čega je podnesena i disciplinska prijava protiv postupajućeg sudije Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kako bi se sankcionisao nezapamćeni pravosudni skandal i kršenje ljudskih prava nezakonito pritvorenog Faruka Balijagića i njegovog sina.

Naprijed navedeno ukazuje i na osnovanu sumnju u montiranost postupka u cilju nezakonitog pritvaranja, posebno uzevši u obzir činjenicu da su Faruk Balijagić i njegov sin pritvoreni isključivo na osnovu kontradiktornih iskaza nekoliko lica koja su višestruki povratnici u izvršenju krivičnih djela.

Mirnes Ajanović, advokat